Burun akıntısı

Burun akıntısı, burun dokularını tahriş eden ya da buradaki iltihabi süreci uyaran herhangi bir şeyden kaynaklanabilir. Soğuk algınlığı, grip, alerjiler ve çeşitli tahriş edici maddeler burun akıntısına niçin olabilir. Burun akıntısının daha azca yaygın sebepleri içinde polipler, yabancı cisim, tümör yada migren benzeri baş ağrıları olabilir. Burun akıntısının sebepleri içinde şunlar vardır:

Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu)

Alerjiler

Kronik sinüzit

Soğuk algınlığı ve grip

Dekonjestan grubu burun spreylerinin aşırı kullanımı

Sapmış burun septumu

Kuru hava

Hormonal değişimler

Burna yabancı cisim kaçması

Yüksek gerilim, erektil disfonksiyon, depresyon, epileptik nöbet ve diğeri bazı durumları tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar

Burun polipleri

Alerjik olmayan rinit (alerji ile ilgili olmayan kronik tıkanıklık yada akıntı)

Mesleki astım

Gebelik

Respiratuar sinsityal virüsü (RSV)

Beyin omurilik sıvı kaçağı

Sigara dumanı

Sürekli burun akıntısı

Kişinin hasta olmadığı zamanlar da dahil olmak suretiyle sürekli burun akıntısının olması rahatsız edici ve utanç verici olabilir. Burun içindeki doku ve kan damarları çevresel bir ajana tepki gösterdiğinde ve kişiyi korumak için sıvı yada mukoza ürettiğinde burun akıntısı adım atar. Bazı kimselerin, görünürde bir sebep olmaksızın sürekli olarak burun akıntısı vardır. Bu durum alerjik olmayan yada vazomotor rinit olarak adlandırılır. Emareler alerjilere benzese de, bağışıklık sistemi tarafınca tetiklenmez. Stres, hipotiroidi, gebelik, gerilim ilaçları, uzun soluklu burun damlası kullanımı, aşırı fizyolojik aktivite, cinsel ilişki ve sigara dumanı vazomotor rinit sebepleri içinde sayılabilir. Bazı kokular, ilaçlar, hava durumu değişimleri yada baharatlı yiyecekler şeklinde tetikleyici ajanlar sebebiyle kronik burun çekme, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı şikâyetleri vardır. Hapşırma yada göz tahrişi şeklinde diğeri soğuk algınlığı yada alerji belirtilerinin yokluğu ile ayırt edilir. Vazomotor rinit emareleri, kişi belirli koku yada parfümlerin yakınındayken, ısı değiştiğinde, belirli duyguları hissettiğinde yada parlak ışıklara maruz kaldığında kötüleşebilir. Rahatsızlığın malum kati bir tedavi yoktur. Bununla birlikte tetikleyicileri önleyerek, uygun ilaçları alarak ve tuzlu su çözeltileri ile burnu sık sık temizleyerek emareler yönetilebilir.

Burun akıntısını ne durdurur?

Alerji ve soğuk algınlığına bağlı burun akıntısını durdurmak için sıcak bir duş alabilir, evin havasını nemlendirmek için buğu makinesi kullanabilir ya da burun ve çevresine sıcak uygulamalı yapabilirsiniz. Burun akıntısına tıkanıklık da eşlik ediyorsa tuzlu su çözeltileri hazırlayarak burnunuzu temizleyebilirsiniz. Bu amaçla kullanılacak tuzlu su çözeltisi tarifi:

3 çay kaşığı iyot içermeyen tuz ve 1 çay kaşığı kabartma tozu karıştırılır.

Bu karışım 3/4 litre kaynamış yada damıtılmış suya ilave edilir ve iyice karıştırılır.

Hazırlanan çözelti bir enjektöre çekilerek burun deliklerine nazikçe sıkılır.

 

Burun akıntısına ne iyi gelir?

Bir burun akıntısı soğuk algınlığının en rahatsız edici emarelerinden biridir. Burun akıntısına iyi gelen, evde yapılabilecek uygulamalardan bazıları şunlardır:

Bol miktarda oranda sıvı tüketmek. Burun akıntısı ile birlikte burun tıkanıklığı emareleri de var ise bol miktarda sıvı içmek önemlidir. Böylece sinüsler ve burun boşluğundaki mukusun atılması kolaylaşır. Aksi takdirde mukus koyu ve yapışkan bir kıvam alır ve netice olarak burun daha da tıkalı hale gelir. Bu şekilde durumlarda sıvı atılımını artıran kahve, siyah çay, limon suyu şeklinde içeceklerden uzak durmakta yarar vardır.

Buğu banyosu yapmak. Sıcak buğu solunum etmek, burun akıntısını azaltmaya destek sunar. Soğuk algınlığı olan kişilerle meydana getirilen bir çalışmada buğu tenefüsü yapanlarla yapmayanlarda iyileşme süresi kıyaslanmış, buğu banyosunun iyileşmeyi hızlandırdığı görülmüştür. Buğu banyosu için kaynar suya çeşitli yağlardan 3 – 4 damla damlatarak solunum etmek uygulamanın etkinliğini artırır. Bu amaçla okaliptüs, nane, çam, biberiye, adaçayı, çay ağacı ve kekik yağı tercih edilebilir. Uygulamayı gerçekleştiren kişi başının üzerine kaynar suyun bulunmuş olduğu tencereyi de kaplayacak şekilde havlu örterek daha oldukca yarar sağlayabilir. Eğer evde bu şekil bitkisel yağlar yoksa 1-2 tatlı kaşığı kuru nane, kekik, zencefil vb. kullanılabilir.

 

Sıcak nebat çayları içmek. Sıcak nebat çayları burun akıntısı için bir oldukca süre  soğuk içeceklerden daha yararlıdır. Bazı nebat çayları, hafifçe burun açıcı otlar içerebilir. Papatya, zencefil, nane yada ısırgan şeklinde anti inflamatuar ve anti alerjik özelliklere haiz otlar içeren çaylar tercih edilebilir. Maksimum yarar sağlamak için bir bardak kafeinsiz sıcak nebat çayı yapmış olup içmeden ilkin buharı solunum edilebilir. Boğaz ağrısı çoğunlukla burun akıntısına beraber rol alır. Sıcak nebat çayı içmek boğaz ağrısını hafifletmeye de destek sunar.

 

Zerdeçal. Zerdeçal, burun akıntısı da dahil olmak suretiyle birçok esenlik problemi için yararlı etkilere haizdir. Zerdeçal, güçlü bir antioksidan, anti inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliklere haizdir. Bu sebeple burun akıntısının yanı sıra soğuk algınlığı tedavisinde de etkili olur. Burun akıntısı için bir çay kaşığı toz zerdeçal bir bardak sıcak sütle karıştırılıp yatmadan ilkin içilebilir. Bu karışım, burun akıntısı ve tıkanıklığı, öksürük, soğuk algınlığı ve boğaz ağrısı için süratli bir rahatlama sağlar. Karışıma birazcık da karabiber ilave ederek etkinlik artırılabilir. Bir buçuk çay kaşığı kuru, öğütülmüş zerdeçal kaynar suya ilave edilerek buharının solunması da yararlıdır. Buğu banyosu yaparken buğu, ilkin bir burun deliğinden sonrasında diğerinden yavaşça çekilmelidir. Bunu günde iki kez yapmak burun akıntısına iyi gelir.

Zencefil. Zencefilin çeşitli sebeplerle ortaya çıkan burun akıntısını rahatlatan özellikleri vardır. Zencefil antioksidan, antiviral, antitoksik ve antifungal özellikler barındırır. Tuz serpilmiş pişmeden zencefili günde 2 – 3 kez çiğnemek burun akıntısını çabucak hafifletir. Zencefili çay şeklinde tüketmek de burun akıntısına iyi gelir. Bunun için taze zencefil kökü ince dilimler halinde kesilip, üzerine bir bardak kaynar su konulur. Hazırlanan çay 3 – 4 dakika demlenmeye bırakılır. Sonrasında tatlandırmak için birazcık bal ilave edildikten sonrasında içilir. Bu çayın günde üç yada dört kez içilmesi soğuk algınlığı ve burun akıntısında süratli bir rahatlama sağlar.

Sarımsak. Sarımsak, antibakteriyel ve antiseptik özelliklere haizdir. Burun akıntısı için birkaç bardak suda üç ya da dört diş kıyılmış sarımsak birkaç dakika kaynatılır. Üzerine birazcık şeker eklenmiş olur ve karışım günde iki kez içilir. Ek olarak günde üç ya da dört kez küçük bir parça sarımsak çiğnemek de rahatlama sağlar. Sarımsak takviyeleri, akıntıyı önlemek yada azaltmak için tertipli olarak alınabilir.