Üremi

Üremi nedir özetlemek gerekirse açıklamak gerekirse; ürenin, idrarla dışarıya atılmayıp, vücutta kalmasından meydana gelen bir hastalıktır. Ya da böbrek fonksiyonlarında bozulma sonucunda ortaya çıkan sıvı elektrolit ve hormon bozukluklarının eşlik etmiş olduğu hastalık tablosuna verilen isimdir.

Kronik böbrek yetmezliği sonucu oluşan üremi, böbrek yetmezliği meydana getiren birçok hastalığa bağlı olarak gelişir.

Bu nedenler:

– Akut böbrek yetmezliği
– Diyabet (Şeker Hastalığı)
– Hipertansiyon
– Glomerülonefritler
– Polikistik böbrek hastalığı
– Kanser
– Toksik maddeler
– Böbrek damarlannda daralma
– Romatizmal hastalıklar
– Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)
– Amiloidoz
– Vaskülitler

ÜREMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Çoğunlukla böbrek fonksiyonlarının % 10-15 düzeyine düşmüş olduğu hastalarda ortaya çıkar. Bazı hastalarda ise daha yüksek böbrek fonksiyonu olmasına karşın bu emareler görülebilir. Üremi olan hastalarda; bulantı, kusma, bitkinlik, iştahsızlık, kilo kaybı, kaşıntı, kas krampları, nefes darlığı, ağız içinde fena tat gelmesi, midenin devamlı ekşimesi, vücutta şişme (ödem) ve şuur bulanıklığı olarak sayılabilir. Hastalığın son dönemlerinde durdurulamayan hıçkırık da ortaya çıkar.

ÜREMİ HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Bu hastalığın tedavisinin yapılabilmesi için ilk olarak hastalığın sebebi ortaya çıkarılmalıdır. Bu yüzden hastalar süratli bir halde bir nefroloji uzmanı tarafınca değerlendirilmelidir. İlaç tedavisi klinik belirtilerin ve anormalliklerin düzeltilmesinde etkin olarak kullanılır. Kucak dolusu su içerek böbreklerinizin süratli çalışmasını sağlayabilirsiniz.